Terug naar blog
Blog

15 schoonmaak hacks om schoonmaken een makkie te maken

Met vuile vaat in de gootsteen, zeepresten in de douche en vuile kleren op de vloer lijken de huishoudelijke klusjes eindeloos. Het maakt niet uit hoe vaak je die vuile pannen schrobt, ze hebben nog steeds die vettige resten en bevlekte bodem. Omdat we wel het een en ander weten over het makkelijker en slimmer maken van schoonmaken, hebben we een lijst samengesteld met 15 schoonmaakhacks die je tijd en een hoop elleboogvet zullen besparen.

1. Glanzende potten en pannen

Krijg vlekkeloze potten en pannen door zuiveringszout over de bodem van de pan te gieten en vervolgens een flinke hoeveelheid azijn over hetzelfde gebied te mengen. Dit mengsel zal direct gaan schuimen en de bruine aanslag op de bodem van je pot of pan afbreken. Laat de pan ongeveer 15 minuten in het mengsel weken voordat je hem afspoelt met zeep en warm water. Het klinkt als een goed excuus voor een snelle tv-pauze of tijd om dat boek te lezen dat u al maanden van plan was te lezen. Als de onderkant nog steeds bruin is, herhaal je gewoon hetzelfde proces tot de opbouw weg is.

2. Weg met ingebakken ovenvlekken

Het schoonmaken van uw oven moet een van de moeilijkste en meest vervelende dingen zijn om schoon te maken. En als je net als ons bent, stel je dit waarschijnlijk uit tot je een klein leger nodig hebt om het weer in zijn oude glorie te herstellen. Maar een beetje zuiveringszout en azijn zal die aangebakken rommel desintegreren. Giet een beetje zuiveringszout over de bruine vlekken, voeg een beetje azijn toe over hetzelfde gebied, en zie hoe de magie gebeurt. De onmiddellijke schuimende werking breekt het vuil af. Nadat het schuim is verdwenen, neem je een papieren handdoek en veeg je het oppervlak schoon.

3. Zeg maar dag tegen zeepsop

Zeepschuim is walgelijk, daar zijn we het allemaal over eens. Om zeepschuim te verwijderen zonder te schrobben, neem je een beetje zuiveringszout en bedek je de douche/badkuip met een dun laagje. Giet er vervolgens bleekmiddel overheen. Dit mengsel breekt het zeepuitschot af en maakt de douche/badkuip veel gemakkelijker schoon te maken. Om in de toekomst zeepresten te voorkomen, kunt u douchegels gebruiken in plaats van zeep. Douchegels leiden, in tegenstelling tot zeep, niet tot zeepuitschot omdat douchegels niet gemaakt zijn van wasachtige vetten en oliën.

4. Repareer lederen meubelen met schoenpoets

Lederen sofa's of zetels zien er geweldig uit wanneer ze nieuw zijn, maar na een paar maanden (of misschien zelfs weken) beginnen krassen en slijtplekken uit het niets te verschijnen, waardoor dat luxe gevoel verpest wordt. Dit is vooral het geval als uw gezin ook een paar harige vrienden telt. Trouwens, we hebben ook een gids samengesteld over het verwijderen van dierenharen. Om krassen en slijtplekken op lederen zetels te herstellen, wrijft u wat schoensmeer op een papieren handdoek. Wrijf vervolgens met ronddraaiende bewegingen over het leren oppervlak met de papieren handdoek.

5. Bebloem uw kleren en verwijder vetvlekken

Dit is waarschijnlijk de enige keer dat je bewust bloem op je kleren gaat doen, maar we beloven, deze truc werkt echt! Een kleine hoeveelheid bloem voor alle doeleinden verwijdert alle vetvlekken uit uw kleding. Breng de bloem aan op de vetvlek en wrijf de bloem in. Deze wrijvende beweging zal de bloem helpen bij het absorberen van het vet. Schud na het wrijven het overtollige meel eraf en doe de kleding in de wasmachine om te wassen zoals gewoonlijk. Wie had ooit gedacht dat je kleren op dezelfde manier kon schoonmaken als pizzadeeg?

6. Nagellak en tapijten

Deze twee vijanden hebben eindelijk hun gelijke gevonden. Een beetje alcohol op een handdoek kan alle nagellakvlekken op je tapijt verwijderen. Dus, de volgende keer dat je nagellak van je nagels verwijdert, kun je misschien beter die vlek aanpakken waar je een tapijt overheen hebt gegooid!

7. Lippenstiftvlekken verwijderen met haarlak


Lippenstift lijkt overal te blijven behalve op je lippen. Om lippenstiftvlekken uit je kleding te krijgen, spuit je de vlekken gewoon in met haarlak. Wacht 10 minuten zodat de haarlak zijn werk kan doen en de lippenstiftvlek afbreekt. Dep de vlek na die tijd lichtjes met een vochtig washandje. De nu vervaagde vlek kan er gemakkelijk in de wasmachine worden afgewassen. Nu kun je met een gerust hart die vuurrode lippenstift en dat witte overhemd zonder zorgen rocken.

8. Glanzend glaswerk met warmte


Glazen bakvormen zien er geweldig uit in de winkel, maar een paar stoofpotjes en lasagne recepten later ziet het glas er wazig en vies uit. Om een glazen pan schoon te maken, vult u hem gewoon met water en plaatst u hem ongeveer 10 minuten in een hete oven. De hitte zal het vet en de vlekken losmaken. Na 10 minuten in de oven, haalt u de pan eruit en giet u het hete water er voorzichtig uit. Spoel de pan af met warm water en zeep. U zult verbaasd zijn hoe gemakkelijk de vlekken er zo af te vegen zijn.

9. Vaatwassers sproeien met zuiveringszout en azijn


Wie heeft er zin om op handen en knieën al het vuil van de wanden van zijn vaatwasser te schrobben? Ik niet. Een makkelijke manier om je vaatwasser schoon te maken is door een fijne laag zuiveringszout op de bodem te strooien met een kopje azijn op de bovenste plank. Zet de vaatwasser op de hoogste temperatuur en zet hem aan. Het hete water zal zich vermengen met de azijn en een onmiddellijke schuimende werking veroorzaken die het vuil zal afbreken. Nadat de wascyclus is voltooid, zal uw vaatwasser er glanzend en schoon uitzien.

10. Kom van badkuip kringen af


Elleboogvet laat je alleen achter met een zere arm en een vervaagde vlek, dus maak je leven gemakkelijker door een grapefruit in tweeën te snijden. Strooi wat zout over de grapefruit en gebruik deze kant om de badkuipringen weg te schrobben. Het zuur in de grapefruit gemengd met de grofheid van het zout smelt de vlekken weg. De andere helft van de grapefruit is ook een geweldig ontbijt als je er een beetje suiker overheen strooit-oké, nu krijg ik honger.

11. Verwijder bont van tapijten


Een snelle en effectieve manier om bont uit tapijten te verwijderen is door een zuigmond te gebruiken, ja die dingen die je gebruikt om je autowinden af te drogen, worden je nieuwe beste vriend in de strijd tegen huisdierenbont. Sleep de zuigmond over uw tapijt en kijk hoe de zuigmond al het bont dat tussen de tapijtvezels zit eruit pikt. Voor meer info over het bestrijden van bont, bekijk de Neato Pet Shed Solutions Guide.

12. Van stinkende en plakkerige naar frisse en schone magnetrons


Na een tijdje beginnen magnetrons precies te ruiken naar wat je erin hebt gekookt. Om de geur en het uiterlijk van uw magnetron op te frissen, vult u een kom met gelijke delen water en citroensap. Zet de kom vervolgens 2 tot 5 minuten in de magnetron. Het verwarmde water begint te stomen en de rommel af te breken, terwijl uw magnetron ook fris naar citroen ruikt. Nadat u de kom met water in de magnetron heeft gedaan, haalt u de kom eruit en veegt u alle vlekken weg. Nu ruikt je magnetron niet meer naar verbrande pizzabroodjes, maar naar citroenbomen - dat noem ik nog eens een stapje verder.

13. Kraanaanslag verwijderen met citroenen


Heb je ooit gemerkt dat er zich langzaam een wit laagje opbouwt op je kranen? Nou, die witte aanslag is eigenlijk een opeenhoping van mineralen uit de zeep en wasmiddelen die we gebruiken. Om die witte aanslag te verwijderen, schrob je de kraan met een half gesneden citroen. Misschien kunt u de overgebleven citroenen gebruiken na het schoonmaken van uw magnetron!

14. Kom van ziektekiemen en bacteriën af... met wodka?


Weet je nog dat je oma elke zomer haar sofa's en matrassen naar de achtertuin sleepte om te luchten? Nou, ze probeerde een aantal ziektekiemen en bacteriën in de matras en kussens te doden. Een gemakkelijke manier om dit te doen (zonder al het slopende werk) is om een spuitfles te nemen en die te vullen met wodka. Door wodka op uw sofa of matras te spuiten, vernietigt u bacteriën die geurtjes veroorzaken en voorkomt u dat er ziektekiemen of bedwantsen opduiken. (Vergeet niet je bank of matras te laten drogen voordat je de lakens er weer op doet!) Nu is die overgebleven wodka goed voor meer dan alleen wodka tonics voor na het werk!

15. Laat uw huis ruiken naar kaneel tijdens het stofzuigen

In een andere klassieke twee vogels een steen stijl schoonmaak hack, kunt u uw huis naar kaneel laten ruiken tijdens het stofzuigen! Gewoon stofzuigen drie eetlepels kaneel voordat u begint met uw normale stofzuigen routine. De kaneel wordt warm in de stofzuiger en verspreidt, net als een verwarmde luchtverfrisser, een kaneelgeur terwijl u stofzuigt. Dit is vooral handig in de periodes van het jaar waarin kaneellattes niet verkrijgbaar zijn en Kerstmis een verre herinnering lijkt.

JA! Je bent eindelijk klaar. Leun achterover en schenk jezelf een glas wijn in, want je hebt een schoon huis en je hebt nog tijd om die film te kijken die je weken geleden al wilde zien.

Terug naar blog