Terug naar blog
Blog

Checklists en schema's voor het schoonmaken van elk huis

Of het nu komt doordat het speelgoed van de peuter overal rondslingert, uw tieners rommel in hun kielzog hebben achtergelaten of doordat uw echtgenoot de onbedwingbare gewoonte heeft om dingen in huis te laten slingeren, de rommel en troep lijken steeds groter te worden. Soms heb je het gevoel dat je waarschijnlijk de hele dag zou kunnen schoonmaken en toch niet aan alles toekomt. En dan zijn er nog die vrienden van je. Je kent ze wel. Hun huizen lijken altijd brandschoon te zijn en je hebt nog niet eens een zweem van stressrimpels op hun gezichten gezien. Hebben ze een huishoudster in dienst? Hebben ze Mary Poppins-achtige magie? De waarheid is dat ze geen extra geld uitgeven aan schoonmaken en dat ze geen speciale krachten hebben. Ze hebben gewoon orde in de chaos gevonden. En dat kunt u ook. Het ontwikkelen van een schoonmaakschema is de beste manier om die beginnende rommel te overwinnen waarvan je weet dat hij eraan komt.

Neato weet dat het mogelijk is om met een beetje organisatie en knowhow de klus uit je dagelijkse taken te halen. Daarom hebben we vier huishoudelijke schoonmaakschema's samengesteld om je op de goede weg te helpen.

Grote familie schoonmaak schema

Laten we zeggen dat u een grote eengezinswoning heeft. U leeft de veel vereerde "Amerikaanse Droom", maar niemand had ooit het hart om u te vertellen dat de "droom" een nachtmerrie van schijnbaar eindeloze schoonmaak omvatte. In werkelijkheid voelt het alleen eindeloos. Je geest op orde krijgen is een grote eerste stap om ook je huis op orde te krijgen. Als je een groot huis hebt met een vrij actief gezin, is een schoonmaakrooster een must. Het moet bijna zeker ook een dagelijkse schoonmaak checklist bevatten. Probeer verschillende delen van het huis op verschillende dagen in te plannen. Sommige delen van het huis hebben minder aandacht nodig en zullen veel minder vaak vuil worden of rommel verzamelen, dus er is geen reden om te proberen die plaatsen dagelijks aan te pakken. Uw garage, bijvoorbeeld, is niet van plan om een dagelijkse borstel nodig. Het hebben van een dagelijks huis schoonmaken checklist zal helpen trekken uw geestelijke gezondheid uit de regen goten (die, je raadt het al, waarschijnlijk moeten sommige reiniging). Een regelmatig schema voor verschillende delen van het huis is een absolute noodzaak. Maar het verdelen van de taken onder de gezinsleden biedt de perfecte gelegenheid om als gezin samen te werken en elkaars sterke punten te leren kennen.

Download de grote schoonmaak schema sjabloon

Schoonmaak schema voor kleine appartementen
Als u in een klein appartement woont, zijn uw schoonmaaktaken minder uitgebreid, maar nog steeds even regelmatig. Iedereen die in een klein appartement woont weet dat rommel en rommel veel sneller lijken op te stapelen. Er is nu eenmaal minder ruimte voor je spullen. Als je een verzamelaar van dingen bent (boeken, schoenen, kookboeken, katten, enz.) moet je je leven op orde krijgen voordat je verdrinkt op de bodem van een zee van rommel. Een schoonmaakschema doet wonderen, maar je schema zal zeker een beetje kleiner zijn dan wanneer je in een huis woont. Op je checklist voor het schoonmaken van je huis moet je alle gebieden aanwijzen die als eerste aandacht nodig hebben. Keukens zullen altijd bovenaan moeten staan, omdat de meeste kleine appartementen meestal kleinere keukens hebben met kleinere gootstenen. Als je toevallig een ouder appartement hebt zonder vaatwasser, zal de keuken altijd prioriteit hebben, met de woonkamer, badkamer en slaapkamer naar beneden in volgorde voor je huis schoonmaken checklist.

Download de grote schoonmaak schema sjabloon

Huisgenoot schoonmaak schema en taakverdeling

Als je een huisgenoot hebt, begeef je je in gevaarlijke wateren met een schoonmaakrooster. Uw eerste stap is om te beoordelen wat voor soort huisgenoot u heeft. De persoonlijkheid en de gewoonten van uw huisgenoot zullen bepalen of u levend en heel uit het maken van een schoonmaakrooster komt. Je zult eerst je huisgenoot voorzichtig en behendig willen benaderen, misschien door iets lekkers voor ze te bakken. Een beetje wijn kan ook geen kwaad. Je wilt het onderwerp van het verdelen van de schoonmaak taken niet aansnijden terwijl je huisgenoot of huisgenoten hun zinnen nog op elkaar hebben gezet. Schoonmaaktaken verdelen met een huisgenoot is guerilla oorlogvoering. Je moet voorbereid zijn. Zoals de beroemde Chinese militaire strateeg Sun Tzu schreef in zijn boek The Art of War: "De opperste kunst van oorlog is om de vijand te onderwerpen zonder te vechten." Je kamergenoot overhalen om schoon te maken... alles kan oorlog zijn. Ze opvrolijken met cake en wijn zal hun zintuigen afstompen. Het enige wat overblijft is hem het schoonmaakrooster of de checklist voor het schoonmaken van het huis te overhandigen, de taken onder elkaar te verdelen en later de brokstukken van jullie onherstelbaar gebroken vriendschap op te rapen. Als het huis schoon is, natuurlijk.

Download de grote schoonmaak schema sjabloon

Maandelijkse/Wekelijkse/Dagelijkse Schoonmaak Checklists

Als al dit gepraat over schoonmaken je een beetje nerveus maakt, is er een eenvoudige stap om de storm te kalmeren. Sommige schoonmaaktaken in uw huis of appartement zullen veel minder vaak moeten worden opgepakt dan andere. Het maken van maandelijkse, wekelijkse en dagelijkse schoonmaakschema's is een verstandige manier om orde te scheppen. Bedenk welke taken op uw dagelijkse schoonmaaklijst moeten komen te staan. Kleine en gemakkelijke taken moeten altijd uw dagelijkse routine vullen. Dit kan het opmaken van bedden zijn, het helpen van vuile was om de wasmanden te vinden of het in- en uitladen van vaatwassers. Alles wat uit de hand zou kunnen lopen als het dagelijks wordt genegeerd, moet op uw dagelijkse schoonmaaklijst staan. Volg dit op met een wekelijks schoonmaakschema. Voor de meeste mensen vallen de badkamers hieronder. Afhankelijk van de frequentie van het gebruik, zult u deze een of twee keer per week schoonmaken, of vaker als u een groot gezin of veel bezoekers heeft. Woonkamers en slaapkamers komen waarschijnlijk ook in uw weekschema terecht, inclusief stofzuigen, vuilnisbakken legen en plaatsen in de keuken aanpakken die wat extra aandacht kunnen gebruiken. Ten slotte worden sommige delen van uw huis zo weinig gebruikt of worden ze zo geleidelijk vuil, dat ze slechts maandelijks hoeven te worden schoongemaakt. Misschien wilt u kasten, voorraadkasten, de koelkast, wasruimtes, logeerkamers en garages toevoegen aan uw maandelijkse schema's. Deze ruimtes worden na verloop van tijd rommelig en vies, maar het is een rommel en viezigheid die een beetje draaglijker is. Ze zijn ook meestal meer uit het zicht. U kunt ze best niet volledig vermijden, maar u zult er minder vaak aandacht aan moeten besteden.


Download de grote schoonmaak schema sjabloon
Schoonmaken is niet voor iedereen weggelegd, maar iedereen heeft het wel nodig om schoon te maken. Het bijhouden van een regelmatig schoonmaakschema en een dagelijkse checklist voor het schoonmaken van uw huis zal helpen om uw geest en uw leefruimte in werkbare orde te houden. In plaats van het wiel opnieuw uit te vinden, kunt u proberen een checklist af te drukken voor uw eigen persoonlijk gebruik. Deel hem ook met uw vrienden. U zult merken dat u tijd bespaart. Het uitprinten van een visueel hulpmiddel zal helpen om het plannen van wat schoon te maken, en wanneer schoon te maken, in de juiste richting te sturen. Het komt allemaal neer op onderhoud. Door elke dag stukjes en beetjes uit het schoonmaakproces te halen en taken op te splitsen op basis van belangrijkheid, blijft uw huis ordelijk en krijgt u weer wat broodnodige geestelijke gezondheid terug.

Terug naar blog