Terug naar blog
Blog

Supermama's van Neato Robotics V&A

Een moederskindje (of meisje) heeft soms een negatieve connotatie. Maar waarom? Waar zouden we zijn zonder moeders? Fysiek en emotioneel zouden we niet zijn waar we nu zijn. Van onze biologische moeders tot grootmoeders, en elke andere moederfiguur in ons leven, het is belangrijk om dankbaarheid en waardering voor hen te tonen.

Ouder zijn kan beschouwd worden als een voltijdse job, en wij willen wat meer weten over hoe een paar ongelooflijke vrouwen in wezen twee voltijdse jobs hebben. We gingen om de tafel zitten met Alisha Terry, Hoofd Channel Marketing & Ecommerce en Joyce Robertson, HR Recruiting Coordinator, twee medewerkers van Neato Robotics om meer te weten te komen over hoe zij hun werk en moederschap moeiteloos combineren.

Wat is je favoriete bezigheid als moeder?

Alisha: Ik vind het heerlijk om mijn kinderen aan het lachen te maken. Het geeft me een excuus om extra gek te doen! Er voor hen zijn en hen zien groeien en zich zien ontwikkelen tot hun kleine persoonlijkheden maakt mij ook aan het lachen. De pure vreugde op hun gezichten maakt de dagen zoveel leuker!

Joyce: Als ik weet dat ik fatsoenlijke mensen heb geschapen die zichzelf, hun broers en zussen, hun familie en de mensen die ze ontmoeten respecteren, dan ben ik trots.

Vertel ons eens iets over uw kinderen.

A: Ik heb 2 dochters, met een tussenpoos van 20 maanden, wat betekent dat het nooit saai is in huize Terry. Mijn dochtertje van 2,5, Maika, vindt het geweldig om uit te zoeken hoe mechanische dingen werken en is een super mafkees. Ik denk dat ze op een dag net als haar vader een toekomstig werktuigbouwkundig ingenieur zal zijn (geen druk hoor)! Mijn 9 maanden oude, Kestrel, is net begonnen met kruipen en is dol op haar oudere zus. Ik ben benieuwd hoe de broer-zus dynamiek uitpakt als Kes achter Maika aan begint te rennen!

J: Al mijn kinderen zijn volwassen, in leeftijd variërend van 29-23 jaar oud. Ze hebben allemaal verschillende dingen die me aan het lachen maken. Ik heb vier kinderen, drie die hier op aarde bij mij zijn, en mijn oudste die in november drie jaar is geworden. Ik heb drie zonen en één dochter. Ze vinden het heerlijk om me te pesten, vooral als ze weten dat ik geïrriteerd zal raken, maar ze doen het uit liefde, gewoon voor de grap. Ze zijn allemaal sterk, vastberaden en onafhankelijk.

Welk advies heeft u als moeder gekregen om werk en privé in evenwicht te houden?

A: Er is helaas niet veel advies gegeven over hoe je werk en privéleven kunt combineren. Ik denk dat de verwachting is dat moeders het gewoon allemaal op de een of andere manier voor elkaar krijgen. Het is zeker een logistieke uitdaging elke dag van het moment dat ze wakker worden tot het moment dat ze gaan slapen met kinderopvang halen en brengen tijden, werk vergaderingen, dokter afspraken en alles daar tussen in! Het advies dat ik het meest krijg over het moederschap is om gewoon van de momenten te genieten; ze worden zo snel groot en de grootste spijt in het leven is dat je te hard werkt om niet van deze momenten te genieten.

J: Persoonlijk heb ik nooit advies gekregen, dus ik heb zelf moeten leren hoe ik dat in evenwicht kon houden. Het is nooit gemakkelijk en ik had het gevoel dat ik geen hulp mocht vragen omdat ik hun moeder was. Ik heb nooit begrepen wat het betekent als ze in het vliegtuig zeggen dat je eerst je masker op moet doen, ik dacht altijd: waarom zou ik hen niet helpen en dan mezelf? Later heb ik geleerd dat zij kunnen wachten, dat ik eerst voor mezelf moet zorgen voordat ik iemand anders kan helpen, ook mijn kinderen.

Hoe vind je het evenwicht tussen een werkende moeder zijn?

A: Net als op mijn werk plan ik ook in mijn privéleven veel om de juiste balans te vinden tussen werk, vrije tijd en gezin. Een langetermijnplanning heeft me geholpen om voor mijn beide kinderen kinderopvang te regelen. Ik heb letterlijk meer dan een jaar op een wachtlijst gestaan om mijn peuter naar de kleuterschool te krijgen, en gelukkig kon ik een nanny-share voor mijn baby vinden. Kinderopvang heeft zeker geholpen, en ik ben zo dankbaar dat ik deze luxe heb waar zoveel andere ouders niet over beschikken. De pandemie heeft het zeker uitdagend gemaakt met kinderen die soms thuis moeten zijn terwijl ik WFH ben, maar je redt het wel. Aanwezig zijn bij mijn kinderen is heel belangrijk, dus als dat betekent dat ik 's avonds lang moet werken nadat de kinderen zijn gaan slapen, dan is dat maar zo, maar ik probeer er geen gewoonte van te maken!

J: Ik leerde snel na mijn scheiding hoe ik deze rol in evenwicht moest houden. Gelukkig hadden mijn kinderen de leeftijd waarop ik met ze om de tafel kon gaan zitten en een aantal regels kon opstellen. Door de dood van mijn zoon heb ik moeten leren dat je niet meer terug kunt en niets meer kunt veranderen. Vergaderingen kunnen verschoven worden, rekeningen kunnen te laat komen, maar je moet je leven leiden. Ik heb geleerd om dat in evenwicht te brengen met een betere communicator te zijn, te vragen wat ik nodig heb, mijn kinderen te laten weten wanneer ik niet kan, maar later wel, en mijn agenda te gebruiken, niet alleen voor mijn werk, maar ook voor mijn privéleven met mijn kinderen.

Hoe maakt werken bij Neato Robotics het evenwicht tussen werk en privéleven gemakkelijker?

A: De flexibiliteit om thuis te werken tijdens de pandemie is erg nuttig geweest. Ik schat dat ik elke dag 3 tot 4 uur meer werk kan verzetten door mijn woon-werkverkeer te vermijden en meer tijd met mijn gezin te kunnen doorbrengen. Dat gezegd hebbende, vind ik het leuk om mijn collega's persoonlijk te zien en ik kijk ernaar uit om dat vaker te doen naarmate de pandemie verbetert en het voor iedereen veilig is. Neato heeft zich zeer flexibel opgesteld en dat wordt zeer gewaardeerd.

J: Werken bij Neato Robotics heeft me in staat gesteld heel flexibel te zijn. Mijn kinderen hebben me misschien niet zo vaak nodig, maar er zijn momenten geweest dat ze me nodig hadden of dat ik me moest haasten om er te zijn, ik weet dat ik dat kan doen. Niet alleen om te kunnen vertrekken, maar ook om te begrijpen waarom.

Welk advies heb je voor andere werkende ouders?


A: Ik wil alleen maar zeggen dat jullie het geweldig doen en dat jullie geweldig zijn! Ik had geen idee van al het werk dat in de opvoeding van zelfs maar één kind gaat zitten. Ik zie je en ik bewonder de toewijding die je zowel in je gezin als op je werk toont om het allemaal te doen. Doe wat het beste is voor jou en je gezin op de eerste plaats. Ieders behoeften en aanpak zijn anders. Hou vol, heb plezier terwijl je het doet, en houd je niet te veel schuldig.

J: Neem het jezelf niet kwalijk als je iets "mist". Als ze bijvoorbeeld voor het eerst naar de crèche gaan en jij gaat weer aan het werk, dan "mis" je niets, de kinderen zullen niet zeggen of denken "je was er niet" voor mij. Ze zullen zich weer omdraaien, weer klappen voor de eerste keer. Maar bereid je voor op de momenten dat ze je echt nodig hebben. Schooltoneel, sportevenementen, avondje terug naar school. Dat zijn de tijden dat ze je het meest nodig hebben.

Is er nog iets dat je zou willen toevoegen?


J: Ouder zijn, het is niet makkelijk, maar het is zo lonend. Ik weet dat veel ouders worstelen met het evenwicht tussen werk en privéleven, maar praat met je manager over hoe jullie dat kunnen creëren, zodat je tijdens werkuren aanwezig bent op het werk en thuis aanwezig kunt zijn voor je kinderen. Leer ook om te vragen wat je nodig hebt, hetzij van je manager, je echtgenoot/echtgenote, je partner, familie, of vrienden. Niemand anders dan jij weet wat je doormaakt. Een balans vinden is echter gemakkelijker dan u denkt.

Terug naar blog