Terug naar blog
Blog

De ultieme gids voor het schoonmaken van je kamer

Geef maar toe. Op dit moment ziet het grootste deel van je huis eruit alsof het in een 'Southern Living' tijdschrift zou kunnen staan. Maar je kamer? Dat is een puinhoop. Een angstaanjagend tafereel van rondslingerend schoon en vuil wasgoed, wikkels zo ver het oog reikt, gebruikte kopjes die nog in de keuken moeten worden teruggezet en stof, stof in overvloed!

Het is een begrijpelijke situatie om in te verkeren. Je slaapkamer is je persoonlijke ruimte. Er wordt in geleefd. Het is moeilijk om het schoon te houden, en waarom zou je? Zet die gedachte nu meteen uit je hoofd. Dat is precies de reden waarom het niet schoon is! Het is tijd om te stoppen met het behandelen van je slaapkamer als een speciale omstandigheid. Het verdient een goede schoonmaakbeurt, net als de rest van het huis. Haal diep adem, open die deur, en kijk eens goed. Het is een eng gezicht, maar niet ondenkbaar.

CHECKLIST, CHECKLIST, CHECKLIST

Hebben we al checklist gezegd? Voor het geval we dat niet deden: maak een checklist. Het is moeilijk te benadrukken hoe belangrijk het is om alles te weten voor je gaat. Ga niet op je lauweren zitten. Zo ben je tenslotte in deze puinhoop terechtgekomen (letterlijk). Als je echt van plan bent om je kamer snel op te ruimen (want we weten dat je de tijd die je erover doet tot een minimum wilt beperken), begin dan met het opschrijven van alles wat aandacht nodig heeft.

Het eerste wat je moet opschrijven is alles wat niet in je kamer thuishoort. Dit kan afval zijn van verschillende soorten, bekers, of iets dat je normaal niet in je slaapkamer zou bewaren. Wat bewaren tieners meestal in hun kamer wat er niet hoort? Je raadt het al. Lege chipszakken, lege frisdrankflessen of -blikjes, vuile borden en bekers van die late snacks. Op de een of andere manier ben je er als volwassene in geslaagd om je gloriedagen te herbeleven.

Het volgende punt op je checklist zou kleding moeten zijn. De kans is groot dat je zowel vuile als schone kleren hebt rondslingeren. Ja, ook al heb je een wasmand voor de vuile kleren en een wasmand voor de schone, op de een of andere manier liggen ze allemaal door elkaar op een grote hoop in de hoek of op het bed.

Het derde punt zijn uw oppervlakken. Vlak, hobbelig, noem maar op. Elk oppervlak heeft waarschijnlijk een goede schoonmaakbeurt nodig. Heb je boekenplanken? Die zijn waarschijnlijk stoffig. Dressoirs? Ze zijn waarschijnlijk opgestapeld met spullen of hun gebruikelijke items zijn bijna zeker in wanorde. Het is tijd om orde in de chaos te scheppen.

Het vierde item is de vloer zelf. Als je een hardhouten vloer hebt, moet je vegen en dweilen - ja, zelfs onder het bed. Als je tapijt hebt, is het tijd om de stofzuiger tevoorschijn te halen en je klaar te maken om te stofzuigen.

Het laatste punt op je checklist moet je bed zijn. Het is een puinhoop. Het is oké om dat toe te geven. Het is zeker een gedoe om elke dag het bed op te moeten maken. Maar hé, waarom niet af en toe de lakens, dekens, slopen schoonmaken en een nieuwe sprei?

Orde is alles!

En met "orde" bedoelen we niet alleen "alles is op orde". Zorg ervoor dat je elke taak doet in de volgorde die het meest logisch is. Zie je kamer als een kamer met verschillende lagen. Je haalt die lagen weg om de schone kamer eronder te krijgen.

Wat je nodig hebt:

  • Vuilniszak
  • Wasmand
  • Schoonmaakdoek
  • Stofdoek
  • Allesreiniger
  • Stofmop (voor hardhouten vloeren)
  • Natte mop (voor hardhouten vloeren)
  • Stofzuiger (voor tapijten)

Begin op één speciale plek (misschien de deur). Dit geeft u een plek om naar terug te keren nadat elke laag is weggehaald.

Ga eerst voor de kleren en het afval. Neem een kleine vuilniszak mee en sleep uw waszak mee. Doe de geurtest. Het is niet nodig om alles gewoon bij de vuile was te gooien. Als het vies is, doe het dan in de wasmand. Als het schoon is, gooi het dan op het bed (ervan uitgaande dat het daar niet al ligt, natuurlijk). Alle afval dat weggegooid kan of moet worden, gooi je in de vuilniszak. Als het vuile vaat is, laat die dan voorlopig staan.

Verwijder alle vuile vaat. Als je vuile vaat hebt laten staan nadat je door de kleding- en vuilnislaag bent gegaan, is dit het moment om het naar de keuken te brengen.

Vouw schoon wasgoed op en berg het op. Het zal je verbazen hoe schoon de kamer begint te lijken als al het vuile wasgoed weg is en het schone wasgoed netjes opgevouwen in de lades ligt.

Pak de oppervlakken aan. Je hebt de vuilnis en andere troep die er niet thuishoorde al opgeruimd. Nu is het tijd om ze op orde te brengen. Maak alles recht wat nodig is. Nu is het tijd om ook uw allesreinigers te gebruiken. Spuit vlakke oppervlakken schoon die dat nodig hebben en veeg ze schoon voordat u er spullen op zet.

Geef de vloer wat liefde. Uw vloer wordt altijd belopen. Geef hem de liefde die hij verdient. Als u een hardhouten vloer heeft, gebruik dan een stofmop (of een bezem, als u er geen heeft) om alles van de vloer te halen wat er met een gewone mop overheen zou glijden. Natuurlijk kan de Neato robotstofzuiger dit allemaal nog makkelijker voor je maken, en als je het vergeet kun je hem zelfs instellen om schoon te maken vanaf je slimme aangesloten apparaat! Dweil vervolgens de vloer methodisch, beginnend bij de hoek die het verst van de deur is verwijderd totdat je met je rug tegen de kamer staat.

Als je vloerbedekking hebt, schaf dan zeker een Botvac Connected aan om je vloer dagelijks te stofzuigen. Door dit te doen, zal het je helpen om je kamer opgeruimd te houden, zodat je de vloer niet gebruikt om de kleren die je gisteren hebt gedragen of de tassen die je vandaag mee naar huis hebt genomen "op te slaan". Houd je vloeren vrij zodat de Neato robotstofzuiger elke dag kan schoonmaken.

Finishing touch:
maak je bed op! Alsof je dat als kind nog niet genoeg gehoord hebt. Laat het opmaken van je bed als laatste klusje over. Het is altijd het meest bevredigend om dat deel tot het einde te laten.

Je kamer opruimen: Tips en trucs

Ok, nu heb je je checklist. Je weet hoe je dingen gaat schoonmaken. Je bent klaar om je kamer te leren wie de baas is! Maar wacht! Geen goede schoonmaak gebeurt zonder inspiratie. Je kunt zeker een paar video's bekijken over het opruimen van je kamer, maar uiteindelijk gaan die video's het niet voor je opruimen. Je moet dit in je eentje doen, en je hebt niet de hele dag de tijd.

Ga niet in stilte schoonmaken, maar laat je ook niet afleiden.
Er zal geen Netflix zijn totdat je echt klaar bent om te chillen. Als je echt wilt schoonmaken, moet je je concentreren. Muziek is een goede manier om je te concentreren terwijl je het hele "ik verveel me zo dat ik hier wel dood kan gaan" gevoel vermijdt. Probeer eens een goede "kamer opruimen afspeellijst" (ja, ze heten echt zo). Of, maak een geweldige afspeellijst om je enthousiast te maken! Alles wat je in beweging krijgt. Haal alle afleidingen weg, zoals je mobiele telefoon. Je kunt dat gebruiken als een motivator om het schoonmaken af te maken.

Bedenk een paar inspirerende citaten.
Je kent ze allemaal wel, die je oma altijd zei. "Een schoon huis is een gelukkig huis!" Yeah right. Dat is alleen waar als het schoonmaken klaar is! Het schoonmaakproces kan slopend zijn, maar het moet gebeuren. Probeer deze kamer opruimen quote eens op maat: "Als ik mijn kamer opruim: 1% schoonmaken, 30% klagen, 69% spelen met dingen die ik gevonden heb." Laat dat jou niet zijn!

Maak er een spelletje van.
Schoonmaakspelletjes kunnen helpen om de taak minder vervelend te laten lijken. Geef jezelf punten voor het schoonmaken van verschillende dingen. Zet een timer en kijk of je die kunt halen.


Terug naar blog